Inspringen en witregels

In de Feelgood Books groep op Facebook heb ik een paar weken geleden een bericht geplaatst over het boek "Lentegroen" van Jackie van Laren. Het boek had ik net uit en ik was er helemaal weg van. Op de laatste pagina van het boek worden de volgende delen van deze serie aangekondigd met daarboven de tekst "Kan jij ook niet wachten op de andere delen?" Ik reageerde met: "Nee! Ik kan inderdaad niet wachten! Meid wat schrijf je toch mooi, beeldend en vol humor. Kom maar op met meer over Sylvie, Freek en Ties. Zij hebben mijn hart gestolen." Daar kwam een reactie van de schrijfster zelf op en zo heb ik haar kunnen vertellen dat ik door het lezen van haar boeken (er staan er elf in de boekenkast) echt de stap durfde te zetten om zelf te gaan schrijven. Jacqueline, zoals Jackie echt heet, vroeg of ze iets van mij mocht lezen. Voor mij natuurlijk een enorme eer!

Sindsdien hebben wij wat e-mails en messenger-berichten uitgewisseld. Jacqueline is zo lief geweest om mij tips te geven voor als ik nog een keer een boek naar een "echte" uitgever wil sturen. Ik dacht namelijk dat een boek uitgeven bij een uitgever die een oplage uitgeeft via offsetdruk mijn ultieme doel was. Nu ben ik daar niet meer zo zeker van. Eén van de dingen die Jacqueline aangaf is het inspringen van de tekst wanneer er een nieuw persoon aan het woord komt (ook al is dat in gedachten). Het inspringen vind ik echt heel lelijk en dat doe ik ook heel consequent niet in mijn boeken. Ik heb haar gevraagd wie dat inspringen ooit verzonnen heeft. Jacqueline kon daar wel om lachen en gaf mij een uitgebreid antwoord. Alle uitgeverijen conformeren zich daaraan. Zij kan het weten, want naast dat ze schrijft, heeft ze ook nog een fulltime baan bij een uitgever.

Ook witregels zijn niet gebruikelijk, terwijl ik dolgraag een nieuwe alinea maak wanneer er een ander gedeelte van het verhaal aan bod komt. Er kwamen nog meer punten naar voren waardoor ik mijn "ultieme doel" misschien zal aanpassen. Het heft uit handen geven en de uitgever zijn werk laten doen om je boek zo goed mogelijk in de markt te zetten, kan ik dat? Ben ik niet heel erg blij met de hulp van de medewerkers van Boekscout en kan ik nu niet helemaal mijn ding doen? Wat levert het voor mij als voordeel op? Dat er promotie wordt gemaakt voor mijn boek op een grotere schaal dan ik zelf kan doen? Ja, ongetwijfeld. Het heeft mij aan het denken gezet... en toch blijft het een droom. Alle lieve en mooie reacties op mijn boeken maken mij niet minder aan het twijfelen.

Dat ik niet van inspringen hou terwijl het in alle boeken gedaan wordt, komt door mijn lievelingsboek "Jane Eyre" van Charlotte Brontë. Dit boek heb ik al menig keer herlezen en zoals je op de foto ziet wordt er niet ingesprongen... sta ik er toch niet helemaal alleen voor.

Liefs, Esther


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Ken je die uitspraak, al doende leert men....
En met de tips van een collega kan je je werk vast alleen maar verbeteren (ja, ik spreek uit ervaring!). Enne, inspringen of niet, een nieuwe alinea, ik denk dat wij als lezers ons daar ook niet heel erg aan storen. Ik "duik" er toch meestal in!!!
Vivian, op 12-05-21
Ja Vivian, we noemen het gewoon "Esthers schrijfstijl" hoe cool is dat! Zo'n emoticon met een zonnebril op zou nu leuk zijn...
Topidee!! *Bigsmile*
Vivian, op 13-05-21

Inspringen en witregels

Verhuizing

Verschijningsdatum Een klus voor twee

Contract getekend!

Zeeuwse Boekenprijs

Logo